3 Korte landschapsfotografie tips

Post

Fotografie nieuws / Post 196 Views

Mijn herfstvakantie heb ik wederom een week in de Schotse Hooglanden doorgebracht. Hier heb ik natuurlijk veel gefotografeerd en in dit artikel wil ik je een aantal korte tips geven aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van foto’s die ik daar heb geschoten.

Ardvreck Castle - Canon EOS 5DmkII, 67mm, 1.6s op f/11, ISO 100

Ardvreck Castle – Canon EOS 5DmkII, 67mm, 1.6s op f/11, ISO 100

Zoek het hogerop

Schotland staat bekend om de heuvels en bergen en dit biedt mogelijkheden voor mooie plaatjes vanaf de grond. Maar als je wat extra moeite doet en een paar uur een heuvel of berg op klimt, dan open je nog veel meer mogelijkheden. Zeker als je net zoals ik veel geluk had met het weer.

Het weer leek in eerste instantie niet mee te werken, maar ik beschouwde de dubbele regenboog – na een steile wandeling van ruim 2 uur de 600+ meter hoge Stac Polly heuvel op (wij Nederlanders zeggen al snel berg) – toch als een passende beloning:

Canon EOS 5DmkII, 28mm, 1/25s op f/11, ISO 100

Canon EOS 5DmkII, 28mm, 1/25s op f/11, ISO 100

Het weer werd echter steeds beter en uiteindelijk beleefde ik in mijn eentje bovenop de berg een schitterende zonsondergang:

Canon EOS 5DmkII, 24mm, 0,6s op f/16, ISO 100

Canon EOS 5DmkII, 24mm, 0,6s op f/16, ISO 100

Canon EOS 5DmkII, 39mm, 4s op f/16, ISO 100

Canon EOS 5DmkII, 39mm, 4s op f/16, ISO 100

Vanaf een hoger standpunt laat je de wereld op een andere manier zien. Door een berg, heuvel, kerktoren of flatgebouw op te klimmen geef je de kijker een andere blik op de wereld en kun je foto’s maken waar fotografen die minder moeite willen doen geen kans op maken.

Vanaf de parkeerplaats bij Achnahaird Bay heb je mooi zicht op de bergen - Canon EOS 5DmkII, 70mm, 1/60s op f/8, ISO 100

Vanaf de parkeerplaats bij Achnahaird Bay heb je mooi zicht op de bergen… – Canon EOS 5DmkII, 70mm, 1/60s op f/8, ISO 100

... maar door de heuvel net achter de parkeerplaats op te klimmen heb je veel beter zicht - Canon EOS 5DmkII, 24mm, 0,6s op f/13, ISO 100

… maar door de heuvel net achter de parkeerplaats op te klimmen heb je veel beter zicht – Canon EOS 5DmkII, 24mm, 0,6s op f/13, ISO 100

Let wel op je eigen veiligheid, veel wandelingen bevinden zich in verlaten gebied en zeker voor zonsondergang of zonsopkomst zul je niet veel mensen tegenkomen om je te helpen mocht er iets mis gaan.

Denk aan goede kleding, stevige schoenen en een zaklamp met voldoende batterijen. Ik ga alleen op pad en kies daarom specifieke paden uit waarvan ik van tevoren heb onderzocht dat ze relatief makkelijk te navigeren zijn en de beklimming ook niet te steil en lang is voor een ongetrainde Nederlander.

Neem geen onnodige risico’s voor een foto.

Geduld is een schone zaak

Doorzettingsvermogen, geduld en de omstandigheden kunnen inschatten zijn toch wel de belangrijkste eigenschappen van een landschapsfotograaf. Bijna traditioneel breng ik de laatste dag van mijn vakantie door in Glen Affric. Zo tegen het eind van oktober staan de bomen vol in herfstkleuren. De kleuren zijn mooi en komen best tot hun recht als het motregent:

In de achtergrond zijn lichte vlekken van de zon zichtbaar, zou het deze kant op komen?

In de achtergrond zijn lichte vlekken van de zon zichtbaar, zou het deze kant op komen?

Maar hier werd mijn geduld beloond. Ik zag achterin dat er soms wat lichte vlekken te zien waren van het zonlicht dat net door de wolken kwam. Het leek er op dat het langzaam mijn kant op kwam. Na ongeveer 45 minuten wachten brak de zon door, met de nog donkere wolken op de achtergrond, waardoor de bomen vol in het licht kwamen te staan en het landschap wel een schilderij leek, zeker toen ik mijn polarisatiefilter zo draaide dat het contrast tussen de bomen en de lucht nog groter werd.

Canon EOS 5DmkII, 28mm, 2s op f/18, ISO 100 - Met gebruik van polarisatiefilter

Canon EOS 5DmkII, 28mm, 2s op f/18, ISO 100 – Met gebruik van polarisatiefilter

Soms wordt geduld echter niet beloond. Ik hoopte ook de zonsondergang in Glen Affric mee te pakken, maar na een uur naar onderstaand beeld te hebben gekeken besloot ik de warme hotelkamer op te zoeken:

Op de brug zie je een liefhebber van dit Schotse weer

Op de brug zie je een liefhebber van dit Schotse weer

Mensen in het landschap

Kun je aan onderstaande foto aflezen hoe diep het ravijn eigenlijk is? Misschien als je met je oog over de brug gaat krijg je een idee, maar je krijgt nog een beter idee van de hoogte als je een persoon over de brug ziet lopen.

Is die waterval 5m of 60m?

Is die waterval 5m of 60m?

Door mensen op te nemen kun je laten zien hoe een landschap wordt gebruikt, maar je kunt ook de schaal aangeven. Zeker bij gebruik van een groothoeklens verdwijnt de schaal voor de kijker, waardoor deze niet een goed idee kan vormen wat je met je eigen ogen zag, maar in een aantal gevallen is dat nu juist de reden om de foto te nemen.

Ze besloten de zonsondergang niet af te wachten - Canon EOS 5DmkII, 23mm, 1/6s op f/11, ISO 100

Ze besloten de zonsondergang niet af te wachten – Canon EOS 5DmkII, 23mm, 1/6s op f/11, ISO 100

Zo maar een paar korte tips voor het fotograferen in een landschap.

Praktijkshoot: Loch Maree

Comments